Team System for Architects i “Rosario”

Brian Harry visade upp "Rosario" versionen av Team System for Architects på Keyniten här på Tech Ed i tisdag. Han har nu skrivet en blogg post om detta.

Bilden här visar det sk Layer diagram och används för att modulera en applikations lager samt möjliggör validering att ens klasser håller sig till denna modellen. I "Rosario" planerar man till och med att kan skall kunna ha en Check in Policy som hindrar dig att checka in om din kod inte följer den modullerade arkitekturen. Mycket coolt och användbart tycker jag.

Några andra delar som jag har sett på i "Rosario" här på Tech Ed är:

  • Sekvensdiagram som kopplas kan kopplas mot modellerade klasser eller mot den konkreta implementationen. Genom att synka modellen mot koden så hålls diagrammen uppdaterade.
  • Use case diagram. Vanliga uscase diagram i Uml men med möjligheten att koppla dessa use cases till Work Items vilket gör att man sedan kan koppla Use caset mot koden som associeras med Work Item. Om man sedan associerar sin unittester och övriga tester i TFS med samma Work Items så kan man se vilken funktionalitet som har tester samt om något test skulle fallera vilket use case i förlängningen som har defekter. Coolt!
  • Activity diagram. Har inte sett något speciellt med detta än men bra att ha ur ett modelleringsperspektiv
  • Logical Class diagram. Klassdiagram för modellering som sedan kan kopplas mot konkret implementation.

Brian visade också lite verktyg för att visa beroenden som verkade vara tagna från NDepend som också kan vara otroligt användbara.

Jag hoppas bara Microsoft gör så att alla dessa modeller går att åtminstånde läsas av alla team medlemmar oavsett vilken version av Visual Studio man har.

Eftersom jag är väldigt intresserad av test så har jag också för en del disussioner med folk från utvecklingsteamet för Test editionen av "Rosario". Dom har nämt sådant som att dom jobbar på verktyg för funktionstester som skall kunna spela in GUI händelser som sedan kan spelas upp igen som egna automatiska tester eller som en snabbspola funktion för manuella tester. Dom pratar också om att det kommer verktyg som inte kräver Visual Studio för att kunna göra olika typer av tester för att minska bariären för testerna att komma igång.

Jag ser verkligen fram emot "Rosario" men det lär väl ta minst något år till innan det är dags för lansering.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s