Dela på GUI kod och logik för att möjliggöra automatiska tester

Att regresionstesta manuellt kan vara ett stort, repetativt och långtråkigt jobb. Det innebär att de flesta människor av sin natur försöker göra det så enkelt som möjligt vilket leder till att man inte blir så noga efter ett antal regressioner. En del av lösningen på detta problemet kan vara att använda automatiserade regressionstester med t.ex. FITNesse.
 
Med hjälp av FITNesse så kan man med en ganska låg tröskel få testarna att skriva egna testfall. Vi som utvecklare kan sedan enkelt koppla ihop dessa testfall med applikationslogiken. Detta funkar bra om applikationen man skall testa är skicktad på ett sådant sätt att det som skall testas inte finns i GUI:et utan i separat logik lager. Dessa tester kommer då att kunna automatiskt testa applikationens logik och endast lämna det manuella testandet till att säkerställa att GUI:et är korrekt kopplat till logiken.
 
Att möjliggöra denna typ av tester är ytterligare en mycket god anledning till att dela på GUI kod och logik. Lägg så lite kod det bara är möjligt i ditt GUI och resten i ett separat lager för presentation- resp. applikations-logik lager.
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s